SALAM SEJAHTERA DAN SALAM SATU MALAYSIA

PSSKU CEMERLANG, SEKOLAHKU GEMILANG....PSS SK NURI MENYEMAI DAN MENYUBURKAN ILMU DI MANA JUA ANDA BERADA.

KALAM PENTADBIR SEKOLAH: PN HJH. HAMIJAH BT HASSIM

Assalamualaikum w.b.t… Pusat Sumber merupakan nadi sesebuah sekolah yang berperanan membantu semua murid & semua guru menggunakan pelbagai kemudahan pembelajaran agar tidak hanya bergantung kepada buku teks dan kaedah tradisional sahaja di zaman era digital kini dengan perkembangan Literasi Maklumat yang begitu meluas. Perkembangan Literasi Maklumat ini bukan saja di dalam bilik darjah tetapi di empat penjuru kawasan sekolah selaras dengan keperluan NKRA dan KPM. Akhir kalam, semoga semua pihak yang melayari blog ini akan memperolehi info perkembangan terkini PSS SK Nuri dan perkongsian ilmu.TAHNIAH! kerana berjaya menjadi Johan Pusat Sumber Cemerlang Kategori Luar Bandar Peringkat Negeri Sembilan pada tahun 2009, 2010 dan 2011 . Semoga Pusat Sumber SK Nuri terus melakar kegemilangannya. Sekian, wassalam .

Khamis, November 05, 2009

Tersirat di sebalik yang tersurat 60: PENCARIAN BERMULA

Bermula 02 November 2009 yang lalu, maka bermulalah pencarian calon untuk 'Pemilihan Tokoh NILAM' peringkat Negeri Sembilan. Setiap sekolah di luak Johol diwajibkan memaklumkan kepada PKG Johol samada terdapat calon yang layak atau tidak untuk pencalonan tersebut.
Pemilihan calon Tokoh NILAM bagi sekolah rendah ini perlu dibuat berdasarkan beberapa kriteria. Di antaranya ialah :-
a)Bagi Tahap Jauhari :-
1) Calon telah membaca paling minimum 380 naskhah.
2) Komposisi minimum buku yang dibaca dalam Bahasa Melayu(minimum 108 naskhah)
3) Komposisi minimum buku yang dibaca dalam Bahasa Inggeris(minimum 72 naskhah)
4) Ada membaca buku bukan fiksyen dan buku-buku karya agung oleh penulis-penulis terkemuka seperti Othman Puteh, Usman Awang, A. Samad Said dan Shakespeare.

b) Bagi Ciri-ciri calon Rakan Pembaca :-
1) Telah menyertai pelbagai aktiviti galakan membaca
2)Mendapat sekurang-kurangnya 50 markah Rakan Pembaca
3) Mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan minat membaca yang terserlah
4)Berkebolehan untuk membimbing dan menarik minat orang lain.

* Calon ini mestilah terdiri daripada murid Tahun Lima.
* Bagi Unit NILAM PSS SK Nuri pencalonan untuk Tokoh Nilam ini telahpun mempunyai beberapa nama calon yang boleh diserlahkan untuk diketengahkan dan temuduga akan diadakan oleh Penyelaras Unit NILAM iaitu Pn Nor Hayati untuk memilih salah seorang daripada calon-calon tersebut. Kita tunggu siapa yang layak ya....insyallah calon akan diumumkan pada 06 November nanti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails