SALAM SEJAHTERA DAN SALAM SATU MALAYSIA

PSSKU CEMERLANG, SEKOLAHKU GEMILANG....PSS SK NURI MENYEMAI DAN MENYUBURKAN ILMU DI MANA JUA ANDA BERADA.

KALAM PENTADBIR SEKOLAH: PN HJH. HAMIJAH BT HASSIM

Assalamualaikum w.b.t… Pusat Sumber merupakan nadi sesebuah sekolah yang berperanan membantu semua murid & semua guru menggunakan pelbagai kemudahan pembelajaran agar tidak hanya bergantung kepada buku teks dan kaedah tradisional sahaja di zaman era digital kini dengan perkembangan Literasi Maklumat yang begitu meluas. Perkembangan Literasi Maklumat ini bukan saja di dalam bilik darjah tetapi di empat penjuru kawasan sekolah selaras dengan keperluan NKRA dan KPM. Akhir kalam, semoga semua pihak yang melayari blog ini akan memperolehi info perkembangan terkini PSS SK Nuri dan perkongsian ilmu.TAHNIAH! kerana berjaya menjadi Johan Pusat Sumber Cemerlang Kategori Luar Bandar Peringkat Negeri Sembilan pada tahun 2009, 2010 dan 2011 . Semoga Pusat Sumber SK Nuri terus melakar kegemilangannya. Sekian, wassalam .

Isnin, Oktober 26, 2009

TERSIRAT DI SEBALIK YANG TERSURAT 55 : PERTABALAN TUANKU MUHRIZ IBNI AL MARHUM TUANKU MUNAWIR


Daulat Tuanku ! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!


Di atas pertabalan sebagai Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan ke-11


Pemerintah-pemerintah Negeri Sembilan


Istiadat bersiram lakar sejarah


SERI MENANTI – Istiadat bersiram Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir dan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud berlangsung dengan penuh tradisi di Istana Besar Seri Menanti, dekat sini, semalam.

Istiadat terpenting keseluruhan proses pertabalan Yang di-Pertuan Besar itu diadakan selepas istiadat menurunkan dan memasang alat kebesaran diraja di halaman Istana Besar Seri Menanti, Khamis lalu.

Kira-kira 5,000 orang termasuk rakyat jelata turut tidak melepaskan peluang menyaksikan istiadat penuh bersejarah itu, semalam.

Istiadat bersiram bermula 10.35 pagi apabila Tuanku Muhriz dan Tuanku Aishah Rohani bersemayam di atas Takhta Rencana dan diarak sejauh kira-kira 500 meter dari Istana Besar Seri Menanti ke Panca Persada, sambil disusuli lapan das tembakan meriam.

Perarakan Takhta Rencana yang ditarik Pegawai 99 itu didahului kumpulan Rebana, diikuti pembawa alat kebesaran diraja, pembawa Cepu Bedak Limau.

Turut mengiringi adalah dua putera baginda, Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Ali Redhauddin Tuanku Muhriz dan Tunku Zain Al-Abidin Tuanku Muhriz, serta kerabat diraja.

Sebaik saja baginda berdua bersemayam di Panca Persada, Orang Empat Istana menyempurnakan istiadat bersiram dengan menyembahkan bedak limau selepas mengelilingi baginda berdua sebanyak tujuh kali.

Selesai pusingan terakhir, Datuk Seri Amar Diraja, Ahmad Minal menyembahkan Cepu Bedak Limau untuk istiadat bersiram dan Tuanku Muhriz kemudian mencelup kedua belah tangan baginda ke dalam Cepu Bedak Limau itu.

Datuk Seri Amar Diraja kemudian meletakkan semula Cepu Bedak Limau dan menjunjung duli kepada Tuanku Aishah Rohani.

Majlis diteruskan dengan persembahan kebudayaan iaitu pencak silat, tarian piring dan muzik tradisional cak lempong lagu ‘Raja Bersiram’.

Majlis kemudian diakhiri dengan bacaan doa oleh Mufti Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Yusof Ahmad sebelum baginda berdua bersemayam semula di atas Takhta Rencana dan diarak kembali ke Istana Besar Seri Menanti disusuli lapan das tembakan meriam lagi.

Istiadat bersiram selesai kira-kira 12 tengah hari diakhiri majlis santapan tengah hari di Dewan Banquet, Istana Besar Seri Menanti.

Rakyat jelata turut menikmati hidangan tengah hari di dua tempat berasingan iaitu di kawasan lapang berhampiran Istana Tasek dan padang Sekolah Kebangsaan Tunku Laksamana Nasir, di sini.

Turut hadir, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan isteri, Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumudin; anggota Exco Kerajaan Negeri, wakil-wakil rakyat rakyat serta ketua-ketua jabatan.

Hari ini, istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-11 akan berlangsung dengan penuh istiadat di Balairong Seri Istana Besar Seri Menanti, disempurnakan Undang Luak Sungei Ujong, Datuk Mubarak Dohak selaku imam Undang Yang Empat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails