SALAM SEJAHTERA DAN SALAM SATU MALAYSIA

PSSKU CEMERLANG, SEKOLAHKU GEMILANG....PSS SK NURI MENYEMAI DAN MENYUBURKAN ILMU DI MANA JUA ANDA BERADA.

KALAM PENTADBIR SEKOLAH: PN HJH. HAMIJAH BT HASSIM

Assalamualaikum w.b.t… Pusat Sumber merupakan nadi sesebuah sekolah yang berperanan membantu semua murid & semua guru menggunakan pelbagai kemudahan pembelajaran agar tidak hanya bergantung kepada buku teks dan kaedah tradisional sahaja di zaman era digital kini dengan perkembangan Literasi Maklumat yang begitu meluas. Perkembangan Literasi Maklumat ini bukan saja di dalam bilik darjah tetapi di empat penjuru kawasan sekolah selaras dengan keperluan NKRA dan KPM. Akhir kalam, semoga semua pihak yang melayari blog ini akan memperolehi info perkembangan terkini PSS SK Nuri dan perkongsian ilmu.TAHNIAH! kerana berjaya menjadi Johan Pusat Sumber Cemerlang Kategori Luar Bandar Peringkat Negeri Sembilan pada tahun 2009, 2010 dan 2011 . Semoga Pusat Sumber SK Nuri terus melakar kegemilangannya. Sekian, wassalam .

Khamis, November 29, 2012

PENGASAS PENGELASAN DEWEY DAN PANDUAN PENGELASANNYA


Dewey Decimal Classification atau singkatannya DDC adalah sistem organisasi pengetahuan umum di dunia perpustakaan. Sistem tersebut disusun oleh Melvil Dewey pada tahun 1873 dan pertama kali terbit pada tahun 1876. Edisi terbaru terbit tahun 2011 yang merupakan edisi ke-23 dikenal dengan DDC 23. DDC merupakan sistem klasifikasi yang paling banyak digunakan perpustakaan di dunia lebih 135 negara menggunakan DDC termasuk di Malaysia.

Berikut ialah Panduan Pengelasan Dewey : Anda boleh klik pada pecahan bahagian untuk melihat pecahan bahagian yang lebih kecil lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails